петак, 9. мај 2014.

Научи их Хамасе

Шестог маја ове године катарска тв станица Ал Џазира објавила је чланак о појасу Газе. (http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pojas-gaze-u-potpunoj-izolaciji ) Због дугогодишње израелске блокаде, вели Ал Џазира, појас Газе има једну од највиших стопа незапослености на свијету.
Сјећам се вијести о повременим израелским нападима, бомбардовањима појаса Газе, знам да је то комадић пустиње опкољен са свих страна, са страшном густином насељености (5046 становника на квадратни километар у поређењу са 75 у Босни и Херцеговини), знам да тамо влада Хамас кога пола свијета сматра терористичком организацијом, и није ме изненадила та вијест. Читајући даље чланак, очекивао сам неку цифру од 60, 70, 80% незапослених... а онда шок! У последњем кварталу 2013. Године незапосленост у појасу Газе је достигла „готово 40 посто, а бројне породице једва успијевају преживјети“.
Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, у фебруару 2014. године, у Босни и Херцеговини је било 44,5% незапослених, што је за 0,1% мање у односу на јануар! (http://www.rtvis.tv/latn/?page=66&kat=146&vijest=73523 )
Двадесет година пошто је рат завршен, незапосленост у БиХ је већа него у блокираном појасу Газе који води Хамас, Харакат ал-Мукавамах ал-Исламија!
Хамас терористичком организацијом сматрају САД, ЕУ, Израел, Канада, Египат, Јордан и Јапан! Хамас је у некој врсти рата са Палестинском ослободилачком организацијом. Хамас се посвађао са својим спонзорима, Сиријом и Ираном, а после промјене власти, и са Египтом. Појас Газе је блокиран од стране Израела и Египта са копна и са мора. Снабдијевање Појаса Газе горивом зависи од Израела, подземних шверцерских тунела према Египту и Црвеног крста. Хамас редовно гранатира Израел и Израел им узвраћа. Године 2008. Израел и Хамас су ратовали, и у том рату је уништено око 800 бунара, 200 стакленика и 10.000 породичних фарми.
И такав појас Газе има мању незапосленост од Босне и Херцеговине!
А уз привредни раст типа онога из 2013. Године, од 1,41% (http://www.rtvis.tv/latn/?page=80&kat=142&vijest=72386 ), питање је кад ће и да ли ће БиХ сустићи Газу.
Ево пакленог плана за Шин Бет и Мосад, како да докрајче Газу: пошаљите им босанскохерцеговачке политичаре! Ако у оваквим условима у БиХ има 44,5% незапослених, под њиховим вођством у Гази би их било 94,5%.
А онда се човјек замисли, да је у БиХ умјесто наших политичара на власти Хамас, занемаримо све осим економије, да ли би БиХ уопште имала незапослених?
Пошто се власти тек тако не могу пресађивати, можда послати босанскохерцеговачке политичаре у Газу, да се мало подуче како се води економија.
Проблем је једино што је тамо опасно, па се можда неко од њих не би вратио.

Горан Гаврић

Нема коментара:

Постави коментар